Weg met die goede voornemens!

08-01-2014 21:28

Waarom goede voornemens?

Heb jij al goede voornemens bedacht? Meer bewegen, vaker nee zeggen, je saaie baan opzeggen of misschien toch stoppen met roken? Waarom heb je dit aan het einde van het jaar voor aankomend jaar bedacht en waarom niet in maart, juli of september? Waarom heb je gepland dat je beter voor jezelf gaat zorgen en dit voor jezelf uit geschoven? Waarom heb je niet op een doodnormale dag ergens in het jaar bedacht dat je het waard bent om die dag iets te doen wat je altijd al had willen doen? Waarom kwel je jezelf zo met voornemens waar je toch niet echt achter staat, waardoor je dus weer faalt en jezelf daarom extra hard straft?
Ik raad je aan per direct met dit soort dingen te stoppen. Het brengt je niets meer dan negativiteit en dat is het echt niet waard. Goede voornemens zouden we elke dag moeten hebben. Wanneer je wakker wordt zouden we uit bed moeten springen van de energie en doen wat we bedacht hadden te doen. Als jij wilt stoppen met roken of beter wilt eten, en je hebt dit, ik zeg maar iets, in november bedacht, dan gaat het je echt niet lukken vanaf 1 januari. Tenzij je tot die paar procent behoort bij wie goede voornemens wel uitkomen, maar dit zijn uitzonderingen. Als jij namelijk niet gelooft in wat je gaat doen, dan gaat het ook niet lukken. Waarom morgen, maandag of 1 januari en niet nu? Je wilt toch nu iets veranderen of iets nieuws doen? Morgen komt nooit, en die maandag dus ook niet. 
Oke, misschien is het nog niet makkelijk om op een doodnormale dag te bedenken wat jij graag wilt, daarom heb ik een oefening. Ga op een rustige plek zitten en sluit je ogen. Bedenk wat jij het allerliefste zou willen. Dit kan van alles zijn. Open je ogen en bedenk wat er het eerste in je opkwam. Dit wordt jouw nieuwe voornemen, hier ga jij aan werken, vandaag. En onthoud, het is jouw voornemen, groot of klein, maakt niet. Zolang jij er maar tereden mee bent.
Is je voornemen na verloop van tijd gelukt, dan geeft dit enorm veel positieve energie. Soms moet je voor dit slagen buiten je comfortzone stappen en risico's nemen. Maar als je ervaart wat voor je gevoel je na afloopt hebt, dan snap je dat het het allemaal waard was. 
Is je voornemen na verloop van tijd niet gelukt, don't worry, niemand is perfect. Soms moeten we doelen bijstellen. Heb je gedaan wat je kon? Wees daar dan tevreden mee en probeer het opnieuw of doe iets anders. Een vriend van mij vertelde me vandaag dat wanneer je naar een museum of tempel o.i.d. gaat, het daadwerkelijke doel niet zo interessant is, je kunt dit immers vaak al op internet zien, de weg er naartoe, die geeft je leermomenten, inzichten en plezier. Ik vond het wel een goede, ik had er nog nooit over nagedacht maar het is wel waar. Wanneer iets mislukt hoeft dit dus niet altijd negatief te zijn. Want wat heb je ervan geleerd? Welke mooie momenten heeft het je gebracht?

Veel succes met het kiezen voor je eigen geluk en vergeet niet te lachen!