Gezonde pasta met verse tomatensaus

25-10-2013 09:33

Gezonde pasta met verse tomatensaus.

Wij zijn typische structuureters. Dat wil zeggen dat wij ons denken te voeden door de structuur van eten, meestal zware maaltijden, en ons niet voeden door de voedingswaarde. Pasta is hier het perfecte voorbeeld van. Na een grote portie (witte) pasta met saus (uit een pakje), zakken we achterover en zijn we tevreden dat deze maaltijd op is. Het is vaak een grote portie en dus zitten we vol! 
Mijn zus en ik lachten altijd, want we mochten van mijn oma nooit zeggen dat we vol zaten maar dat we genoeg gehad hadden. Dat vonden wij altijd erg tuttig. Maar ik snap nu wel wat mijn oma bedoelt. We staan niet meer stil bij eten. We proppen ons vol, want er is toch genoeg. 

Het is een misverstand dat we van pasta vol raken, of hoe ik het tegenwoordig noem, verzadigd raken. Pasta heeft een lage voedingswaarde en bestaat uit gluten. De hoeveelheden gluten die in pasta of brood zitten kunnen wij in ons lichaam niet verwerken en dus zet het lichaam de gluten om in suiker. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel enorm snel en moet het lichaam hard werken om de bloedsuikerspiegel weer stabiel te krijgen. Dit kost energie, en daarom zijn we vaak moe na een maaltijd. Bovendien hebben we ons lichaam niet gevoed, enkel onze maag gevuld. Want in een pasta met saus uit een pakje en wat gehakt zit bijna niets dat het lichaam kan gebruiken. Daarom hebben we vaak snel weer honger na een maaltijd. Een bekend voorbeeld is ook Mac Donalds. Je eet je er helemaal ziek aan, bent beroerd omdat je teveel gegeten hebt maar wanneer je de deur uit loopt heb je al weer honger. Hoe dat kan? Het lichaam is niet gevoed. 
We functioneren op wat we eten en drinken, de oude chinezen zeggen niet voor niets al duizenden jaren dat voeding onze eerste remedie is tegen ziekten. Bewust eten begint in de supermarkt. Je hoeft je pasta niet te schrappen, maar kies eens voor een speltpasta. Spelt is een oergraan en ons lichaam verwerkt deze graan beter dan alle andere graansoorten. Het is iets duurder maar je hebt er langer een verzadigd gevoel van waardoor je minder snel naar tussendoortjes grijpt, en dat maakt de kosten weer gelijk.

Al lange tijd had ik geen pasta meer gegeten. Afgelopen week had ik ontzettende trek in pasta, maar ik heb mijn eigen structuur bij eten; 'Pasta voedt mij niet, en dus maak ik het niet'. Iedereen heeft zo zijn eigen associaties bij eten, dat is niet goed of slecht, zolang we ons hier maar van bewust zijn. En dus bedacht ik mijn alternatief voor pasta! Soba is gemaakt van boekweit, bestaat in noedel vorm en lijkt qua smaak veel op gewone pasta, dus dit werd mijn pastavervanger. Ik had nog nooit een pastasaus helemaal zelf gemaakt, dus hier ben ik ook maar eens aan begonnen. Het was veel gemakkelijker dan ik had gedacht, en helemaal niet duur. De sobanoedels zijn best prijzig (3.99 per 250 gram), maar je kunt ook kiezen voor speltpasta of volkorenpasta.

Ingredienten voor twee personen:

- 250 gram sobanoedels
- Zes rijpe tomaten
- Een sjalot
- Teentje knoflook
- Twaalf blaadjes basilicum (en een paar ter garnering)
- Drie takjes verse oregano
- Potje (100 gram) tomatenpuree
- Verse peper 
- Himalaya zout
- Scheut olijfolie
- Extra: verse groente voor door de saus

Bereiding:

1. Snijd aan de onderkant van de tomaten een kruis in de tomaten. Stop ze in een pan, en giet er kokend water overheen. Laat de tomaten ongeveer vijf minuten staan.

2. Na vijf minuten laat het velletje van de tomaat los bij het kruis. Haal de tomaten uit het water en haal alle vel van de tomaten.

3. Snijd de tomaten in vieren en haal de pitjes eruit. 

4. Snijd de knoflook en sjalot in kleine stukjes. 

5. Verwarm de scheut olijfolie in een koekepan en bak hierin de sjalot en de knoflook totdat het lekker gaat geuren. Doe dit niet te lang, ongeveer 1 a 2 minuten. 

6. Voeg dan de blaadjes van de takjes oregano toe en bak dit ongeveer 1 a 2 minuten mee.

7. Voeg vervolgens de tomaten toe en geef het mengsel de tijd om lekker zacht te worden, ongeveer 10 minuten. Blijf wel roeren ondertussen.

8. Snijd in de tussentijd de groenten die je later wilt toevoegen aan je saus en bak deze heel even in een andere pan zodat ze zachter worden. Ik heb prei en champignons gebruikt. 

9. Zet water op voor de sobanoedels en voeg ze toe wanneer het water kookt. Sobanoedels hoeven maar kort te koken (6 minuten) dus als je gewone pasta gebruikt, zorg dan dat je dit eerder hebt opgezet.

10. Voeg de tomatenpuree en de blaadjes basilicum toe aan het tomatenmengsel en breng het geheel op smaak met zout en peper. Wanneer het mengsel te dik is geworden, voeg dan een klein scheutje water toe. Laat het geheel nog ongeveer 10 minuten pruttelen. 

11. Giet ondertussen de noedels af en dek je tafel mooi op. Wanneer je saus lekker is, voeg dan de groenten toe. De saus is ook heel lekker zonder extra groenten dus je kunt ze weglaten. 

12. Maak de borden op en garneer het geheel met blaadjes basilicum.

Geniet!

Gezonde pasta met verse tomatensaus

Onderwerp: gezonde pasta Door: Peter Bosch - Jansen Datum: 27-10-2013

Het recept ziet er lekker uit.
Gluten worden niet omgezet in suiker. Gluten zijn het eiwit onderdeel van de tarwe. Tarwezetmeel wordt omgezet in suiker. Dus ik zou geen volkoren pasta aanbevelen, als je een leven zonder tarwe wilt leiden. Spelt bevat ook gluten ook al is het gehalte veel lager. Op zich geen drama als je niet allergisch bent. Quinoa en Amaranth zijn ook goede opties. Ik heb geen idee of daar pasta van bestaat.

Onderwerp: Re:gezonde pasta Door: Maxine Datum: 27-10-2013

Hoi Peter,
Dat klopt, ik wil mijn verhalen niet te ingewikkeld maken, het gaat meer om de recepten. Niet iedereen wilt een leven zonder gluten, vandaar dat ik spelt aanraad in plaats van gewone pasta. Zelf ben ik erg tevreden zonder gluten, ik maak uit je verhaal op dat je ook geen gluten eet?
Groetjes.

Onderwerp: Re:Re:gezonde pasta Door: Peter Bosch - Jansen Datum: 31-10-2013

Ik probeer zo weinig mogelijk tarwe te eten, dus inderdaad geen brood meer als het niet hoeft. Gelukkig heb ik geen allergie en is het een keuze in plaats van een 'moeten'. Hoe zou jij taart maken? Ik heb nl heel veel appels gekregen :-)

Onderwerp: Re:Re:Re:gezonde pasta Door: Maxine Datum: 31-10-2013

Ja precies, zo probeer ik het ook te doen. Ik heb nooit echt een allergie gehad, maar ik merk dat mijn lichaam nu heel sterk reageert op gluten en op suiker. Dus het liefst mijd ik het helemaal. En er zijn genoeg alternatieven gelukkig.
Taart, ik heb laatst een goddelijke chocoladetaart gemaakt, met gesplitste eieren (maken het luchtig), amandelmeel, de meest pure cacao die er is, en gezoet met dadels. Echt een succes. Maar dan heb je nog de appels niet gebruikt. Ik kreeg vorige week ook een tas vol appels van een vriendin. Super lief, maar wel veel. Ik heb vandaag glutenvrij spijsbrood gemaakt van Rudolph van Veen, het recept staat op 24kitchen.nl, daar gaan appels in. Verder ben ik er nog niet echt uit hoe je supergezonde appeltaart maakt. Dus suggesties zijn welkom. Misschien dat ik van het weekend even creatief aan de gang ga, dan hoor je het!

Onderwerp: lekker Door: Maggie Mae Datum: 27-10-2013

lijkt me heeeeeeeel lekker !

Nieuw bericht